
HB 2191-S.E - DIGEST
(AS OF HOUSE 2ND READING 1/23/2008)

Declares that a person charged with a misdemeanor or a
gross misdemeanor that would be considered domestic violence
under RCW 10.99.020 or with a misdemeanor or gross misdemeanor
under chapter 9A.42 RCW shall not be eligible for a deferred
prosecution program unless the court makes specific findings
pursuant to RCW 10.05.020. Such person shall not be eligible
for a deferred prosecution program more than once.

Requires that, in the case of a petitioner charged with a
misdemeanor or gross misdemeanor that would be considered
domestic violence under RCW 10.99.020, the petitioner shall
allege under oath in the petition that the petitioner is the
family or household member of the alleged victim; that the
petitioner is in need of domestic violence perpetrator
treatment under chapter 26.50 RCW; that the petitioner wants
to correct his or her conduct to reduce the likelihood of harm
to his or her family or household members; and that unless
treated, the probability of future recurrence is great. The
petition shall contain a statement that the petitioner agrees
to pay the cost of diagnosis and treatment if the petitioner
is financially able. The petition shall also contain a case
history and written assessment prepared by an approved
domestic violence perpetrator treatment program provider under
chapter 26.50 RCW.

Provides that, in lieu of alleging that the petitioner is
in need of domestic violence perpetrator treatment under RCW
26.50.150, the petitioner shall allege that the petitioner is
in need of counseling or other appropriate services if: (1)
The case history and written assessment indicate that the
petitioner is not the primary perpetrator of domestic violence
in the relationship based on the comparative extent of
injuries inflicted or threats creating fear of physical injury
or the history of domestic violence between the persons
involved; or

(2) The victim is a family or household member who is not a
spouse, former spouse, person who has a child in common with
the petitioner whether or not he or she has been married or
lived together with the petitioner, person sixteen years of
age or older who is presently residing together or who has
resided together with the petitioner in the past and who has
or has had a dating relationship with the petitioner, or
person sixteen years of age or older who has or has had a
dating relationship with the petitioner.


