
5481-S
Sponsor(s): Senate Committee on Commerce, Trade, Housing &
Financial Institutions (originally sponsored by Senators Prentice,
Winsley, Gardner, Hale, Rasmussen, T. Sheldon, Goings and Costa)

Brief Description: Siting manufactured housing.

SB 5481-S - DIGEST

(SEE ALSO PROPOSED 2ND SUB)

Finds that manufactured housing built to federal standards
should not be prohibited or restrained beyond restraints or
prohibitions placed on site-built single-family residences, either
through personal or public restrictions, and that any such
restrictions are contrary to the public policy of the state that
encourages housing affordability and consumer choice absent
restraint of trade by private or public entities.

Provides that any city or county that plans or elects to plan
under chapter 36.70A RCW must allow in any zoning district for
single-family residences, single-family designated manufactured
homes as defined in RCW 43.63B.010, 35.63.160, or 35A.63.145, that
are thermally equivalent to the state energy code and manufactured
after April 1, 1992, to be sited on individual lots subject only to
land use regulations applicable to all other single-family
residences on individual lots in such districts. This provision
does not prevent the adoption of home design regulations to assure
neighborhood compatibility provided such regulations apply equally
to homes regulated under the state building code and designated
manufactured homes as defined in RCW 43.63B.010, 35.63.160, or
35A.63.145.


